X

Melyik zabla mire jó?-Segítünk!

Lovas pályádon még kezdő vagy? Nem ismered a zabla fajtákat? Vagy csak szimplán több információt akarsz szerezni? 
Ne aggódj,jó helyen jársz! 
Mai blogunkban bemutatjuk Nektek,melyik zabla fajta mire jó! Tarts velünk!

Csikózabla:

A csikózabla a legelterjedtebb zablatípus. Ebbe a csoportba olyan zablák tartoznak, amelyek a leginkább kímélik a lovat és általában mindegyik lóhoz alkalmazhatók. Csuklós középső része a diótörőhöz hasonló hatást gyakorol, és a nyelvet, az ínyt és a szájszögleteket nyomja.

Pelham zabla:

A pelhalm zabla használható sima szárral és plusz segédszárral is. Ha dupla szárakat használunk, a felső kettő közepes erősségű, a lenti kettő erőteljesebb hatást gyakorol a ló szájára.

Feszítőzabla:

A feszítőzabla szájrésze egy darabból áll. Ez lehet egyenes vagy a nyelv részére kialakított U alakú hajlattal kiegészített. A nyelv ez alatt helyezkedik el, ezért ez a típusú zabla erőteljesebben hat a ló szájának érzékeny részeire. A szájrészhez kapcsolódik egy-egy feszítőszár. A zabla durvaságát az álladzólánc és a feszítőszár hosszúsága szabályozza.

Hackamore:

Ezt a kifejezést általában, de helytelenül minden olyan kantárra használják, amihez nem tartozik zabla. Az igazi hackamore ősét a westernlovasok használták. A ló orr és állkapocs környékei idegeire hat, és egyre elterjedtebb díjugrató körökben is.

Ágaskodtató:

Ovális alakú zabla amely általában fotózásnál illetve fedeztetésnél használatos, de szokták használni bemutatókon is.

Gag:

Ezzel a zablával jobban lehet kontrollálni a kemény szájú lovakat. Nagy kantárral használják: az egyik szár a zablatesthez közvetlenül a csatlakozó karikán megy keresztül, a másik szár a feszítőágakhoz van rögzítve. Az egyik szárat használhatjuk egyszerű csikókantárként is, de ha hozzávesszük a másikat, erősebb hatást fogunk elérni a feszítőágak segítségével.

Kimblewick (ugrózabla):

Viszonylag durva hatású feszítőzabla, mely álladzólánccal felszerelt, külsőre egy D-zablára hasonlító zablatípus. A zabla D részén két lyuk van, mellyel a feszesség mértékét lehet állítani. A zabla létezik merev és csuklós kivitelben is. Díjugrató versenyeken használatos, elsősorban kemény szájú lovaknál.

10. Baucher:

Ezt a zablatípust egy Baucher nevű profi lovas fejlesztette ki, hogy könnyítse a felemelést és az átengedést. Ezt a fajta zablát csak nehezebb díjlovagló-feladatoknál alkalmazzák.

Pálcás:

Itt a szájrész meghosszabbításai biztosítják a különösen stabil helyzetet, kímélik a szájszögletet és enyhe oldalirányú hatást engednek meg. Ez a zablatípus egyébként félpálcás zablaként is létezik, amelynél a szájrészeket csak lefelé hosszabbították meg. Nehezen fordítható lovakhoz ajánlott. A pálca meggátolja, hogy a lovas a ló szájába húzza a zablakarikát.

Egyenes:

Az egyenes, vagyis a csukló nélküli zablák hatása jóval durvább, mint a csuklós zabláké, így hát csakis hozzáértők kezébe való. Az egyenes zablák nyugodtan fekszenek a ló szájában és rendkívül precíz szárhatást tesznek lehetővé. Ehhez azonban nagyon nyugodt és az üléstől teljesen függetlenül cselekvő kézre van szükség. Az egyenes zablákat még pontosabban kell beállítani a kantáron, mint a csuklós zablákat, hogy anatómiailag megfelelő helyzetet érjünk el a ló szájában, s így kellő nyelvszabadságot biztosítsunk a lónak.

 

Olajbogyó:

A zabla és a karika nem közvetlenül a ló szájánál kapcsolódik-kisebb a kidörzsölés és a becsípődés lehetősége. A réz görgők a ló nyelvét a zabla alatt tartja és fokozza a nyál termelődését.És “elfoglalja” a lovat.

Zabla személy:

A golyó – forgó nagyobb mozgásszabadságot biztosít. A karikák az állítási lehetőséget biztosítják.

Gumis:

Ezek a zablák ugyan azt a célt szolgálják mint azok a megegyező zablák amiken nincsen gumi (pl.: csikózabla-gumis csikózabla) csak annyi különbséggel, hogy ezek kicsit kíméletesebbek (pl.: a pelham zabla durvább a ló szájának, mint a gumis pelham zabla). Vagyis érzékenyebb szájú lovaknak ajánlott.

D-zabla:

Egy kicsit erősebb, mint a csikózabla, de az alakja a pálcás zablához hasonlóan meggátolja, hogy a lovas behúzza a ló szájába a zablakarikát.

Duplán tört csikózabla:

A tört zablák kényelmesek a ló számára hiszen nem olyan merev a ló szájában, mint az egyszer tört zablák. (Bármelyik zablatípusnak lehet kétszer tört változata).