X

Lovas helyes ülése

Lovas helyes ülése

fogalmát gyakran helytelenül értelmezik, hiszen az kevésbé vonatkozik a végtagok tartására, mint általában feltételezik, hanem sokkal inkább arra, vajon a lovas

  • csak az egyensúly által tartja-e magát a nyeregben és
  • elengedetten ül-e a lovon,
  • megtanulta-e a ló mozgását követni.
Három alapelem
Aki az ülés e három alapelemét elsajátította, az szépen és jól ül a lovon, uralja végtagjait, úgy tartja őket, ahogyan azt érzése megszabja számára, valamint ahogyan azt a helyes segítségadás megköveteli.

A lovas úgynevezett előírásszerű, helyes ülése a külső forma veszélyes túlbecslésére ösztönöz és ezáltal már sok kárt okozott a lónak. Sokféleképp lehet ülni a lovon, mások ülésének a megfigyeléséből is sokat tanulhatunk, de ez éppúgy, mint ahogy a helyes ülés mindenfajta ábrázolása vagy leírása, önkéntelenül mindenkit arra ösztönöz, hogy a külső formát utánozza. Az is helytelen, ha a lovasoktató arra biztat valakit, hogy valamiféle előírásszerű ülést produkáljon. Ez szükségszerűen merevséget okoz, és éppen ez a legsúlyosabb hiba! A kérdés: hogyan tanul meg a lovas ülni?  Tehát igen nagy jelentőségű. Nem könnyű és nem is lehet néhány szóban megválaszolni.

Különböző üléstípusok (Lovas helyes ülése)

Helyesen ülök a lovon?
A kezdő lovasok által oly gyakran feltett két kérdés.

Milyen hibát követek el még mindig? A fent említett kérdéssel együtt adunk választ. A két utolsó kérdést alapjában véve minden lovasnak magának   kellene megválaszolnia. Csak ő maga tudja tökéletesen megítélni, hogy kényelmesen ül-e a lován és megtanult-e érezni, feltéve, hogy megértette, min múlik az egész és mit értsen az egyensúly, elengedettség és a ló mozgásának követése fogalmain.A végtagok tartását, ami ezen az alapon kényszer nélkül és magától értetődően alakul ki, azok a befolyások határozzák meg, amelyekkel a lóra hatni akarunk. Éppen ezért a kéztartást és a lábszár fekvését nem a Hogyan tanul meg a lovas ülni? kérdés kifejtésénél, hanem a szárral és a csizmával kifejtett befolyásoknál, a felsőtest tartását pedig a testsúllyal való befolyásoknál írjuk le.


Kérdésed van a témával kapcsolatban? “Lovas helyes ülése”  Szeretnéd megosztani saját tapasztalataidat?

Csatlakozz lovas klubunkhoz.