Lovaknál az izzadás funkciója.

Lovaknál az izzadás

Minden lovas már találkozott azzal, hogy a lova egy edzés vagy egy tereptúra után nagyon leizzadt. Az alábbi rövid videó nagyon jól bemutatja azt, hogy hogyan működik ez a lovaknál.

Leizzadt a lovam! 

Egy kis infó:

A lovat bőre és szőrzete védi a külső behatásoktól, mint amilyen az időjárás, a kórokozók vagy a környezetszennyezés. Bőre az emberéhez hasonlóan működik, szőrzete azonban sokkal hatékonyabb a legmelegebb kabátnál.

A bőr

A bőr sok feladatot ellátó szerv. Elsősorban a testet védi a környezeti hatásokkal szemben. Azonban fontos érzékszerv is, amely a külvilágból származó  információkat továbbítja az élőlénynek.
A bőr olyan szerv, amely burokként védi a testet a külső hatásoktól. Feltartóztatja a kórokozókat és a levegőben előforduló ártalmas anyagokat, egyszersmind védelmet nyújt az esővel, a hideggel, a nappal és széllel szemben. Ezen kívül megakadályozza, hogy túl sok víz, só és más, a test számára fontos építőanyag menjen veszendőbe.

A hőcsere

is a bőrön keresztül történik. Ha nagy a hőség, a bőr gondoskodik róla, hogy a meleg kifelé távozhasson. Ha azonban hideg van, akkor viszont arra ügyel, hogy ne menjen veszendőbe a test által kitermelt hőenergia.

A bőr sok izzadságmirigyet tartalmaz. Ha a ló keményen dolgozik és megerőlteti magát, természetszerűleg izzadni kezd. Az elpárolgó izzadság hűsítően hat az állatra. A lovak emellett izzadás közben olyan szagot választanak ki, amely nagy mértékben befolyásolja magatartásukat. A szőrszálak is a bőrben gyökereznek. A külső bőrréteget, az epidermiszt pedig számtalan idevégződés hálózza be, amelyek információkkal látják el a lovat a melegről, hidegről, érintésről, fájdalomról…stb.

Nézzük meg a lovak izzadásáról ezt a rövid kis videót: Lovaknál az izzadás


Lovaknál az izzadás.