Lovak takarmányozása

Takarmányozás

Lovak takarmányozása

A ló szálas, illetve szemestakarmánnyal táplálkozik. A legfontosabb szálastakarmány a legelőfő, a réti széna és a lucerna, míg a szemestakarmányok közül a zab, a kukorica, a búzakorpa, az árpa, valamint a különböző tápok és takarmánykiegészítők a leginkább említésre méltók.

Legelőfű és réti széna

A legelőfű és a réti széna a ló legalapvetőbb tápláléka, mely különböző fűfélékből áll. Ez volt a természetes környezetében ló egyetlen tápláléka a háziasítás előtt. Napjainkban a lekaszált, majd kiszárított füvet bebálázzák, így az viszonylag kis helyen tárolható. A széna száraz helyen hosszú ideig tárolható, így a ló etetése azokban az időszakokban is biztosítható, amikor a legelők nem adnak elég táplálékot. A ló szívesen eszik szénát, de a friss füvet kedveli a legjobban. Az istállóban tartott, legelőre nem járó lovak számára különösen nagy öröm, ha lehetőségük nyílik a legelésre.

Lovam-Lovasok.Hu

Szénabála (körbála)

Lucerna

A lucerna a fűféléknél jóval nagyobb fehérjetartalmú, pillangós szálastakarmány-növény. Elővigyázatosan és kis mennyiségben etethető.

Lovam-Lovasok.Hu

Zab

Alapvető szemestakarmány, amely segítségével a ló kellő energiával rendelkezik a munkához. Ezt az energiát a zab ásványianyag, vitamin és a növényirostanyag-tartalma biztosítja. A pihenőn lévő vagy kevés munkát végző lovak számára nem feltétlenül szükséges.

Kukorica

A kukorica nagy keményítőtartalmú növény. Etetése azon lovak számára ajánlott, melyeknél testtömeg-növekedést szeretnénk elérni. Túlzott etetésének hatására a ló izzadékonnyá válik.

Lovam-Lovasok.Hu

Kukoricadara

Táp

A különböző tápok és egyéb takarmánykiegészítők skálája igen széles. Összetételük alapján használhatók teljesítménynöveléshez, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlásához, vemhesség idején, csikók felneveléséhez vagy időskorban. A tápok számos variációban és ízesítéssel megtalálhatók.

Gyümölcsök

A ló szívesen fogyaszt zöldségeket és gyümölcsöket. Kedvence a sárgarépa, az alma, valamint a dinnye. Nagy mennyiségben hashajtó hatásúvá válhatnak.

Lovam-Lovasok.Hu

Lovak takarmányozása