X

Lovak legeltetése

Lovak legeltetése.

Legeltetés és zöldtakarmányozás

A ló általában koncentrált és fehérje dús takarmányt igényel. Nagy mennyiségű takarmányból, aránylag kicsi gyomra, nem tud annyit megemészteni, amennyire a testnek szüksége van, hogy az elhasználtakat pótolja. Ha protein szegény takarmányfélék felvételére kényszerítjük, akkor bélcsatornája, egész szervezete és lénye nagy változásokon fog keresztül menni, emésztő szervei ugyanis aránytalanul megnagyobbodnak. A has lefog csüngeni, a rekeszizomra pedig nyomást gyakorolva szűkíti a mellüreget, ezek miatt az állat gyorsabban fárad.

Lovak legeltetése

A legeltetés fontos, de nem szabad egyoldalúan etetni a lovat.

Hazánkban szinte mindennapos dolog, hogy tavasszal a levegőre csapjuk a lovat és őszig mit sem törődünk vele. És még szerencse, ha van mit legelnie a lónak. Normális dolog, hogy a legelő mellet zabot és kis szénát kap a ló. A jó legelő a már kifejlődött, munkát nem végző lovat jó húsban képest tartani, de a csikónak azonban még az ilyen legelő mellett is van egyéb anyagra szüksége. Ellenkező esetben, nem csak csüngő hasúvá válik, hanem fejlődésében is visszamarad, amit csak a lótartó zsebe bán meg.

Különösen igaz ez olyan csikóra, amelyik télen jobb tartáshoz voltak szokva vagy legeltetés alatt jön a fogváltás.

Az írtak dacára, a csikónak különösképp szüksége van a jó legelőre, amit már egy másik cikkünkben a megemlítettünk. A zabot ilyenkor se felejtsük el adni a csikónak, a szálas száraz takarmányt helyettesítsük a zölddel. Különösen jó hatással van a legeltetés vemhes kancákra, melyeknél a szülés ennek folytán lényegesebben könnyebbül.

Lovak legeltetése

Azonban azok a lovak, melyek gyors mozgást, megerőltető munkának vannak kitéve, a legelő egyáltalán nem megfelelő és ezekkel, ha zöld takarmányt akarnak etetni, akkor azt inkább az istállóban tegyük meg.

A legeltetés tartama vidékek szerint igen változó, de hazánkban általában május első felétől, október első feléig szokott tartani. Igen korán nem célszerű a legeltetést megkezdeni, egyrészt mert a nagyon zsenge növényzet magas víztartalma miatt nem igen válik a lovak hasznára, másrészt pedig a korai legeltetés által magát a rétet is károsítjuk. Az ellenkezője se teljesen jó, mikor nagyon sokáig folytatjuk a legeltetést, mert a deres fű nem válik a lovak előnyére, annál kevésbé pedig a vemhes kancának. Náluk elég gyakran elvetélést okoz. Kancákról és legelő lovakról nem árt, ha leveszik a patkót (hátsó lábakról), egyrészt mert a mezítláb járás a patákra tágítólag hat, másrészt pedig így a  rúgások nem hagynak olyan kellemetlen következményeket maguk után.

Különösen a forró nyári napokon legelés közben nagyon bántják a lovakat a legyek,

amik ellen nagyrészt farkukkal védekeznek, miközben a legelés szünetel. Sok féle szert megpróbáltak már a legyek távoltartására, de idáig legtöbb eredményt a hálók alkalmazásával értek el, melyet a lovakra terítettek és annak folyamatos ide-oda mozgatásával a legyek távol maradtak, de ez egy elég költséges dolog. Esetleg értékesebb lovaknál szokták ezt alkalmazni.  A legeltetésnél végül még fedett helyről vagy legalábbis árnyékos helyről kell gondoskodni, ahova a lovak a déli nap heve elől elbújhatnak. Ha éjjel-nappal a legelőn tartózkodnak, legalább egy fedett szín felállítása elkerülhetetlenül szükséges.

Fedett szín
Zöldtakarmány etetésénél általában a következő szabályok tartandók szem előtt.
  • A takarmánycserénél, vagyis szárazról zöldre és fordítva való cserénél kellő átmenetet kell tartani, úgy, hogy például a száraztakarmányhoz naponta több zöldtakarmány adandó és a száraztakarmány etetése csak a 7-8-ik napon hagyjuk abba.
  • Egy nap alatt csak annyi zöldtakarmányt kaszáljanak, ami egy nap alatt el is fogy, és ezt is úgy tárolni, hogy fogyasztásig ne melegedjen fel.
  • Ne etessük az állatot nedves takarmánnyal vagy ha erre kényszerülünk, akkor fűszénával keverve adjuk.
  • Zöldtakarmány etetésénél a téli rendtől el kell tekintenünk és naponta többször is 2-3 órai időközökben kell etetnünk, egyszerre ne adjunk többet 4 kg-nál.
  • Etetés után ne itassunk azonnal.
  • A fiatal fűféléket, különösen lóherét, lucernát kevés fűszénával keverjük a felfúvódások elkerülése érdekében.
  • Végül ajánlott a zabadagot a zöldtakarmányozás idejére felemelni valamennyivel.