Lovak itatása

Lovak itatása, vízigénye

Az állati testben folyamatos anyagcsere megy végbe. A bőrön keresztül is izzadással távozik, amit csak a víz képes pótolni. A víz élénkítően és frissítőleg hat a szervezetre.

A víz tehát épp olyan fontos szerepet játszik a lovak táplálásánál, mint maga a takarmány.

A szomjúság az éhségnél is kínzóbb érzés, másrészt a szomjazó állat semmiféle takarmányt nem képes jól megemészteni.

A ló az egyik olyan háziállatunk, amelyik a vizet meglehetősen hosszú ideig képes nélkülözni. Szükség esetén megelégednek azzal is, ha naponta 1-2-szer kapnak vizet, és háromszoros itatás teljesen kielégíti még a száraztakarmányozás mellett is, pedig természetes, hogy így sokkalta több vizet igényel, mint zöldtakarmányozás mellett.

Lovam-Lovasok.Hu
Lovak itatása

Ezzel arra következtethetünk, hogy egyszeri itatásra meglehetősen sok vizet vesz fel és igen kevés ideig marad meg a gyomrában, mert a gyomra szűkebb így gyorsabban megy át a vékony és a vastagbélbe.

Hogy mennyi vizet igyon a ló, azt a fogyasztott takarmány szárazanyagtartalma, a munka, a külső hőmérséklet szabja meg.

Általános szabálynak tekinthető a napi 3 szoros itatás (nagy melegben ez 4-5 is lehet) és ez alól legfeljebb a zöldtakarmány etetése mellett térhetünk el. Az ivóvíz jó minőségű, tiszta és friss legyen az magától értetődő. Sem az állott, sem a túlságosan lágy vagy kemény víz és a nagyon hideg víz nem megfelelő a lónak. A nem frissített vagy nagyon hideg víz rossz hatással van a ló egészségére. A legmegfelelőbb víz a részére, ha 10-16 C. hőmérsékletű. Az ennél hidegebb víz általában hurutos bélbántalmakat, vagy vemhes kancáknál elvetélést okozhat.

A változó körülmények, melyek az állatra befolyást gyakorolnak, mint a takarmány minősége, az éghajlat, az évszak, a munka stb. miatt nem lehet megállapítani állandó vízszükségletet egy lónál.

Mégis azt mondhatjuk, hogy hazánkban középnagyságú lovak naponta 25-40 liter vízre van szükségük, amitől eltérhetnek, mind a két irányba. Vannak messze olyan helyek, népcsoportok, ahol naponta csak egyszer itatnak, egyszeri itatásnál pedig alig hisszük, hogy 8-12 liternél több vizet a ló megigyon.

Lovam-Lovasok.Hu

Lovak itatása

Az olyan ló, amelyik sokat iszik, az hamarabb is kezd el izzadni.

Hazánkban általános szokás etetés után itatni. Éhgyomorra azonban semmi esetre se itassunk, ugyanis a hideg víz a belekben szétömölve nagy mennyiségű hőt von el az állat testétől és ezért a huzamosabb ideig éhgyomorra itatott ló borzolt és fénytelen szőrűvé válik.
Köztudott dolog a lovasok körében, hogy a felhevült lovat addig, míg le nem hűl, itatni nem tanácsos, ha olyan nagyon szomjas volna, hogy emiatt az eledelt se fogadja el, akkor annyi engedhető meg, hogy minimális mennyiségű vizet igyon.

Munka közben, különösen a nagy melegben, nem árt időközben egy kevés vízzel megkínálni a lovat, feltéve, ha a munka itatás után egyből folytatódik. Közvetlenül munka előtt szintén ne itassuk. Az itatást legegyszerűbb az istállóban elrendezni az erre a célra szolgáló tisztán tartott itató vödrökből.


Télen, ha lovad nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű fagymentes vízhez, megnő a kólika kialakulásának kockázata.


Friss, hideg víz kínálása a legnagyobb figyelmesség, mellyel lovadnak szolgálhatsz nyáridőben. Ahányszor csak lehetőséged van rá, teljesen cseréld ki a vizet pacid vödrében.


A ló egészségének fenntartása érdekében ne adjunk szerves anyagot tartalmazó ivóvizet. Az ásott kút messze legyen a trágyateleptől és az egyéb szennyezési lehetőségtől.


Ha befejezte munkáját, fél-egy óra múlva itassunk.


Bokszban, de állásban is divatos az önitató csésze használata. Jó megoldás, de adódnak vele problémák is. A hőmérséklettel nincs baj, könnyen is tisztítható. A vízfogyasztás mennyiségét azonban így nem tudjuk szabályozni


A csikókat is többször kell itatni, legelési napokon. Az a legjobb, ha kedvük szerint kereshetik fel az itatóvályút.


Lovak itatása


Itatók lovaknak: forrás: önitató KFT

 

Lovam-Lovasok.Hu
Fűthető önitató

 

Lovam-Lovasok.Hu
Tányéros marha és lóitató

 

Lovam-Lovasok.Hu
Fagymentes Miraco 2 labdás itató

 


Lovak etetésére, itatásra alkalmas. Forrás: KLP lovasfelszerelés

Négyszögletes akasztható/hordozható, strapabíró műanyagból készült műanyag etető fogóval. Mindenféle folyadékhoz használható.

Lovam-Lovasok.Hu