X

Lovak ápolása

Lovak ápolása

Arról már volt szó, hogy tartsuk lovainkat, milyen helyen, mivel etessük, itassuk őket. Most beszéljünk ápolásukról is.

Ahol a lóállomány silány, ott általában az ápolás hiánya és a ló rossz használata van valószínűleg a háttérben. Az emberek egy része szereti, ha van lova, de nem mindenkinek van ínyére a vele járó bajlódás. A lónak megfelelő takarmányozása, tisztogatása, munkában való kímélése, időviszontagságok és egyéb káros behatásoktól való védése, szóval annak ápolása és egészséges, használható állapotban való fenntartása sok helyen figyelmen kívül marad.

Röviden összefoglalva abból áll, hogy folyton mozgatni kell a friss levegőn, de ésszel, jól kell takarmányozni, gondozni és egészséges helyen tisztán kell őt tartani.

Most a tisztán-tartásról egy kicsit. Az egyik a közvetett út és mód a ló tartózkodási helyének, környezetének és a vele érintkezésbe kerülő tárgyaknak a tisztán-tartása, a másik a közvetlen magának az állat testének tisztítása. Ha csak az egyik van elvégezve, akkor félmunkát végeztünk. A gazos, pókhálós istálló, a ronda jászol, itató edény, mocskos nyeregtartó, kantár vagy hám, piszkos alom vagy pokróc stb. nem alkalmasak arra, hogy egy ló tiszta és fésült maradhasson.

Szóval az első feladat a ló környezetének, tárgyainak tisztán-tartása.

A lovaknak közvetlen tisztítását is (ha az idő engedi) szabadban vagy az arra a célra berendezett helységben szokás elvégezni. Első és fontos a jó alom. Ez a lónak a padlószőnyeg és az ágy. A lónak több szeggel felvert patkóra szorított patája épp úgy megkívánja az egyenletes, puha állóhelyet, mint az embernek a szűk csizmába szorított lába. Sőt, neki van, hogy helyén órákig, gyakran napokig megkötve kell állni és van, hogy aludnia is.

A jó alom a nedvességet is magába veszi, az egészségtelen gázokat elnyeli, a patkók gyors kopását akadályozza, a fekvő ló testét a sérülésektől védi, óvja a meghűlésektől és a tisztán maradást is lehetővé teszi.

A lovak tisztítását

a lótartó nem egyedül azért teszi, hogy szép legyen a ló, hanem azért, hogy azokat egészséges állapotban tartsa. Ne felejtsük el, hogy a bőr fontos élettani működéseket végez. A lovak bőrükön keresztül elhasznált anyagokat ürít ki. Bőrükre piszok rakódhat le a levegőből por stb. és mindenféle használattól és a bőr levált hámsejtjeiből. Emiatt érthető a bőrápolás fontossága. A tisztítással elérjük, hogy légzésük megkönnyebbül és idegrendszerük működése is élénkül. Leápolhatjuk őket vakarással, csutakolással, keféléssel, letörléssel, lemosással, úsztatással vagy fürdetés által.

Lovak ápolása
Lovak ápolása
Lóápoló eszközök (Webáruház)

Részletekben vagy egészben való nyírás, leborotválás, a hosszú szőrűeknek fésülése, befonása és a patáknak mosása, faragása és bekenése. Ezekhez nem csak kedv szükséges, hanem értelem, fizikai erő és eszközök. Ma már sok féle kefe, fésű kapható mindenféle színben, vagy éppen egy egész szett, de szalmával vagy széna maradvánnyal is fellazíthatja a szőr közé ragadt porral és piszokkal keveredett bőrkorpát, ezután a szőr mentén hosszú simításokkal, kikefélik, a kefébe jutott piszkot pedig a másik kezében lévő vakaróba gyűjti, majd egy arra a célra kijelölt gyűjtőbe dobja, hogy megőrizze a rendet és a tisztaságot.

A szépen letakarított lovat szőrkesztyűvel átfésülhetjük vagy egy tiszta ronggyal áttörölhetjük.

A tisztítást a fej egyik oldalán szokás kezdeni és végig menni, és jöhet a másik oldal, így nem marad ki valószínűleg sehol. Ahol nagyon csapzott a szőre ujjainkkal is rásegíthetünk, hogy szétszedjük és nem tépjük neki fésűvel. Bozontosodásra hajlamos sörényt befonhatjuk. Ha lónak nincs ínyére a tisztogatás és ellenkezik, akkor rövidre kötik, ha pedig harap szájkosarat kap és emellett türelmesnek is kell lenni hozzá.

Azok a lovak, melyek erősen megizzadtak, az előbb írt eljárással szárazra nem tisztíthatók.

Róluk az izzadságot ronggyal, szalmával letöröljük és csak utána fésüljük. A lovat, ha megfürdetik, először a lábát törlik szárazra, hogy felmelegedhessenek, nehogy megbetegedjenek emiatt. Erre az esetre van pólya, amit a ló lábára kötnek. A pólyát napközben többször le kell venni és ha nincs rá ok éjszakára ne maradjon rajta.

A patákat

kefével, patakaparóval és vízzel szokás megtisztítani és utána erre való patazsírral bekenni. A pata, ha repedezett, száraz akkor jó alaposan be kell vizezni esetleg vízbe állítani, így megpuhul és nedvességet szív magába. A patazsírt csak ezután kenjük rá mert így a nem szárad ki a pata olyan gyorsan.

Lovak ápolása
Lovak ápolása

Ha a lovakon az istállóban pokróc vagy lótakaró van az is legyen leporolva vagy néha legalább kimosva. Ami a ló egész testét illető lemosását illeti, azt az istállón kívül végezzük és semmiképpen se hideg időben és csak akkor, ha van időnk még utána lecsutakolni, átkefélni. Szóval a leszárítás megtörténjen. Ilyenkor huzatos helyre ne állítsuk be lovunkat, mert meghűlhet.

A lovak téli szőre szeptembertől decemberig nő.

Akik tél végén megnyírják lovukat nagyrészt egész nyáron rövid szőrűek maradnak, ha pedig október vagy november környékén egy védelemre alkalmasabb szőrzetet állít elő, amely éppen a bekövetkező télen fogja jobban óvni lovat. Így persze nyárra hosszabb is lesz.


Lovak ápolása