Lószerszámok

Lószerszámok:

Kötőfék

Ez az ismert szerszám az, amit csak akkor használunk, ha szeretnénk, hogy kis ideig megmaradjon a ló az adott helyen és ezzel kiköthetjük vagy elvezethetjük. Kenderkötélből, heveder fonadékól vagy szíjból készül és meglehet különböztetni a tarkóra, pofára, homlokra, állra és orra eső részét.

Az orr két részletnek az összejövetelénél van egy karika, amelybe a tartókötél, vagyis kötőfék-szár, ami egy pecek segítségével bekapcsolódik. Fontos hogy a kötőfék megfelelő legyen (anyagtól eltekintve) mindenekelőtt a fejre illő legyen. A túl nagy, vagyis bő nem lesz elég feszes. Ami pedig túl kicsi szűk, különösen, ha nem hajlékony bőrfeltöréseket okozhat.

Lovam-Lovasok.Hu
Lószerszámok Kötőfék
A kötélből és hevederből készült kötőfék könnyebb és olcsóbb, minta bőrből készült, mégis utóbbi jobb, mert ha feltettük a zablát és a gyeplőt ezt kantárnak is használhatjuk.

Ma már többféle színből és anyagból választhatunk és mindnek van előnye és hátránya is, ezért mielőtt megvásárolnánk gondoljuk át, hogy mi az első és legfontosabb szempont, de ne csak nekünk, hanem a lovunknak is.

Lovam-Lovasok.Hu
Lószerszámok Kötőfék

A kötőfékhez minél korábban jó, ha hozzászoktatják a lovat, már egészen csikó korában, persze úgy, hogy ezzel kellemetlenséget ne okoznak neki, különben megakar majd tőle szabadulni és ez később is így lesz.

Képek: Lovasvilág Lovasbolt (KÖTŐFÉK, VEZETŐSZÁR)

 


Kantár

Ebből már majdnem mind bőrből készül és meg lehet különböztetni rajta egy tarkó szíjat, melyet kantár főnek is neveznek, egy vagy két pofaszíjat, egy homlokszíjat, egy orr és egy vagy két torokszíjat. Ezenkívül egy vagy két zablát, egy vagy két pár kantárszárat, esetleg két halántékrózsát és két szemellenzőt. A kantárnak hiányzó része nem lehet a tarkó, homlok-, pofa-, és torokszíj, a zabla és a kantárszár. A többi része nem annyira lényeges.

Lovam-Lovasok.Hu
Lószerszámok Kantár
A kantár szemellenző részei nem csak hogy feleslegesek, de egyenesen károsak is.

Ezt lovaknál azért használják, mert úgy vélik, hogy nem ijed meg így a ló. Pedig a tökéletes látást és tájékozódást lehetetlenítik el és szemrontóak is, mivel a szemet a szabályos látó-tengelyből kitérítik. Ezenkívül szeles, poros időben még a szemét a szemükbe kerülhet. A legtöbb vakság a szemellenzőnek is köszönhető. Ha valaki mégis emellett döntene, van olyan, amivel csak hátrafelé látásban akadályozza a lovat és nem károsítja a szemet.

Lovam-Lovasok.Hu
Lószerszámok Kantár

Képek: Lovasvilág Lovasbolt (KANTÁR)


Zabla

Erről már van egy külön cikkünk (cikk 1, cikk 2). Röviden egy vas szerszám a ló szájában, mellyel könnyebben és célszerűbben vezethetjük, kormányozhatjuk és lefékezhetjük.

Lovam-Lovasok.Hu
Zabla

Kép: Lovasvilág Lovasbolt (ZABLA)


Nyereg

A legtöbb klasszikus, régi nyereg favázra készült (Váz nélküli vagy vázas nyereg), ezeket vaspánttok tartják. A közönségesebb nyereg kápákkal bír, elől és hátul, ahol a két talp összejön.

Az újabb és az angol nyergeken ilyen nincs.

Ott a mellső kápa helyén u.n. nyeregfő van, hátulját pedig az ülés képezi. Felső és ülőrészén kívül még meglehet különböztetni a nyereg oldalait, melyek a ló bordáinál vannak és az egész kivan párnázva. A nyereghez tartozik még a nyeregtakaró, ami a nyereg alá, a ló hátára raknak. A heveder, aminek segítségével a nyereg a ló testére rögzíthető és a kengyelszíj, mely a kengyelt tarja.

Lovam-Lovasok.Hu
Nyereg
A nyergek bőrből készülnek, de ma már többfajta nyereg közül választhatunk,

ez függ a ló méretétől és hogy mire használjuk a lovat. Legyen szó gyerekek lovagoltatásáról vagy akár díjugratásról vagy lóval való túrázásról.

A kengyelszíj is bőrből van több lyukkal ellátva, hogy a megfelelő méretűre engedhesse a lovas lábainak hosszúságához mérten. A kengyel, amibe a lábukat rakják vasból készül és kedveltebb, ami nem sikamlós és könnyű.

Kép: Lovasvilág Lovasbolt (NYEREG)