Koronavírus: járványvédelem lovasoknak, lótartóknak

Lovak Koronavírus! A koronavírus járvány elleni védekezés mindannyiunk közös érdeke, és lovasként, lótartóként is számos dolog van, amivel sokat tehetsz a környezetedben élők és dolgozók egészségének védelméért.

A lovakat nem veszélyezteti a koronavírus

A koronavírus törzsek alapvetően az állatoknál fordulnak elő, és némelyik képes az emberben is fertőzést okozni. Vannak a koronavírusnak olyan törzsei, amelyek a lovakat betegítik meg (pl. hasmenéses betegséget okozhat vagy csak lázat, bágyadtságot más tünet nélkül), de a jelenlegi járványt okozó COVID-19 nem ilyen, lovadat nem veszélyezteti.

A hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok (kutya, macska, nem terjesztik aktív módon a jelenleg az emberek járványos koronavírusos megbetegedését (COVID-19) kiváltó kórokozót. Az emberi megbetegedések nem a háziállatoktól származnak és fordítva: az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatokat. (Jelenlegi tudományos ismereteink szerint.) Az állatok testfelszíne azonban ragályfogó felület.

Kik vannak veszélyben?

Az új koronavírus azért különösen veszélyes, és azért okoz ennyi megbetegedést, mert új, emberben korábban nem fordult elő, tehát immunológiailag teljesen védtelenek vagyunk vele szemben. Többek között ez az oka annak is, hogy a vírus ennyire könnyen és gyorsan terjed.

A fertőzöttek nagy részénél a fertőzés enyhe tünetekkel, vagy tünetek nélkül is lezajlik. Ez a járvány nem kifejezetten a gyerekek, a fiatalok, vagy erejük teljében lévő felnőttek betegsége. A fertőzés elsősorban az idősebb korosztályokban okozhat súlyos megbetegedést. Emellett nagyobb veszélynek vannak kitéve azok, akik valamilyen alapbetegségben szenvednek (pl. szív- és tüdőbetegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.) Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a fiatal, vagy középkorú, egészséges felnőttek ne lennének veszélyben.

Fontos tehát tudnod, hogy a megfelelő óvintézkedések betartásával nem csak magadat véded, hanem családod és ismeretségi köröd azon tagjait is, akikre koruk, vagy egészségi állapotuk miatt rendkívül veszélyes lenne ez a betegség.

A járványt csak akkor lehet kordában tartani (tehát a fertőzöttek és a halálozások számát alacsonyan tartani), ha mindenki szem előtt tartja a közösség érdekeit és kiveszi a maga részét a védekezésből. A cél már nem a járvány megállítása, hanem a lassítása, “szabályozása”, hogy az egészségügyi és egyéb ellátórendszer képes legyen megbirkózni a rá háruló hatalmas plusz teherrel és ne omoljon össze. Ehhez minden ember felelős és tudatos közreműködése szükséges.

Tovább olvasom a riderline.hu oldalon

Lovak Koronavírus!