Felülés a lóra

Felülés a lóra

Most következik a legfontosabb tényező: gondoskodjunk arról, hogy a felüléskor tökéletesen nyugodtan álljon, ne mozduljon sem oldalra, sem előre vagy hátra.

Az engedelmesség a felüléskor kezdődik. Ha már itt is nehézségeink vannak, később több is akad majd amikor felülünk a lóra. Ne gondoljuk azt: majd holnap megtanítom állni. A tanítást rögtön el kell kezdeni. Mindaddig üljünk fel és szálljunk le ismételten, míg a ló megtanult teljesen nyugodtan állni. Tegyünk így a következő napon is mindaddig, míg egészen magától értetődővé válik, hogy a lónak állnia kell, amíg a lovas nem ül fent. De még akkor se induljunk el, hanem dicsérjük és simogassuk meg a lovat, rendezzük a szárakat, az öltözékünket, csak ezután induljunk el.

Lovam-Lovasok.Hu
Felülés a lóra
Így megkíméljük magunkat attól, hogy a ló elszaladjon, amint egyik lábunkat a kengyelbe tettük.

Milyen gyakran látjuk, hogy a lovas ilyenkor a szárakat hátrarángatja, kétségbeesetten igyekezve nyeregbe kerülni. Előbb kellett volna a nevelést megkezdenie! Fiatal lovak esetében az állás idejét rövidítsük, mert hátizomzatuk fejletlensége miatt az állást kellemetlennek érezhetik, ezért hajlamosak lehetnek a nyugtalankodásra. A munka folyamán is csak kellő tornáztatást követően lehet a mozdulatlanul állást hosszabb időre nyújtani.


Ilyen is van 🙂  :

“Szia, én pónin lovagolok, én úgy csinálom hogy elkezdek szökdelni és mikor lendületet vettem felugrik rá a hasammal, és átteszem a lábamat… Nekem se ment eleinte, de mostmár a lovam is tudja hogy mi történik a hátán…”


“1. A ló bal oldalához ballagj oda. Fordulj a ló a tompora felé.
2. A BAL lábadat tedd a kengyelbe, és ragadd meg a nyerget, mindkét kezeddel.
3. Vegyél egy lendületet, és “hórukk” felhúzod magadat, lábadat óvatosan, de gyorsan átlendíted a far felett, és a másik kengyelbe helyezed a másik lábad. De FIGYELEM! Ne huppanj bele a nyeregbe, csak finoman ereszkedj bele. Ettől a ló meg is ijedhet, el is ügethet, ha nem fogják. Apropó ha nem fogják.. Ha nem fogják a kantárszárakat miközben felülsz, a nyereggel együtt fogd meg a szárakat is, nehogy meginduljon a ló, így megtudod fogni/állítani.”

Felülés a lóra.