Nyers ló hozzászoktatása a lovas súlyához

Az a ló, amelyen még sosem ült lovas, (nyers ló) a hátát terhelő súlyt természetesen csak többé-kevésbé kellemetlen akadálynak érzi.

A ló természetes félősségéhez ebből kifolyólag még további félelem is társul, éspedig annál több, minél óvatlanabbul viselkedik a lovas.Már az első felnyergelésnél simogatással és hanggal kell megnyugtatnunk a lovat. Nem a kimondott szavak lényegesek, hanem a hangsúly. Minden elővigyázatlanság, minden hiba megbosszulja magát a ló jó emlékezőtehetsége és ijedőssége miatt. A nyergelést és a kantározást ezért mindig a ló számára leginkább ismert környezetben, az istállóban vagy a bokszában végezzük el.

Lovam-Lovasok.Hu

Nyers ló Futószáron

A legjobb, ha ezt a lovas maga végzi el, miközben a ló nyakát simogatja. Ajánlatos a lovat futószáron lemozgatni különösen, ha a nyergelést követően feszessé vált a háta. Ami az istállóból való kivezetésnél visszatartó, félénk lépésekben nyilvánul meg. Hiba lenne az ilyen lóra azonnal felülni. Később, ha a felülés után is mutatkozik ilyen feszültség, tanácsos futószárazással megszüntetni.

Lovam-Lovasok.Hu

Nyers ló

Minél óvatosabban és lassabban járunk el kezdetben, annál gyorsabban jutunk előre és annál nagyobb a valószínűsége, hogy a visszaesést elkerülhetjük. A fiatal lóra való felszállásnál legyünk később is nagyon óvatosak. Kezdetben mindig kérjünk ehhez segítséget a ló ápolójától vagy egy másik személytől. El kell magyarázni neki, hogyan nyugtassa meg a lovat nyaka simogatásával, nyugodt mozdulatokkal és halk beszéddel. Rögtön a felülést követően pedig vezesse előre.A hirtelen mozdulatok megrémítik a lovat. A nyugodt vérmérsékletű lovak gyorsan megbarátkoznak az ügyes lovas súlyával és nemsokára visszanyerik az eleinte szokatlan megterhelés következtében elveszített egyensúlyukat.

A lovas nyugodtan üljön

Mindez csak azon múlik, hogy a lovas nyugodtan üljön. Lehetőleg minden befolyástól tartózkodjon és a lovat a lovaglópálca segítségével nyugodt munkaügetésben előrelovagolja. Így oldható a leggyorsabban minden feszültség, ami az egyensúly veszélyeztetéséből és a ló egész izomzatában és mozgásában keletkezett félelemből adódik. Előnyös, ha a fiatal lovat egy tapasztalt, idősebb ló mellett lovagoljuk.  Kis idő múlva ráragad annak nyugalma.

Az első kísérleteknél lehetőleg azonnal induljunk el a lóval.

Álló helyzetben érzi a lovas terhét a legkellemetlenebbnek, valamint mert a feszültségek az előremenet közben oldódnak fel a legjobban. Ha a ló hozzászokott a lovas súlyához, természetes jármódjai előtűnnek, melyek eleinte a lovas alatt bizonytalanokká, röviddé és hevessé váltak. A nyugodt, egyenletes és térnyerő léptek jelzik, hogy az első célt elértük. Bármilyen befolyás a kézzel csak megnehezítené ennek a célnak az elérését.

Kerüljük azt is, hogy túlságosan hosszan tartó ügetéssel vagy egyáltalán hosszúra nyúlt munkával megerőltessük. Ha a ló fájdalmat érez, nyugtalanná válik. Ebben az időszakban a beiktatott lépésszünetek közötti nyugodt, szeretetteljes bánásmód, a ló nyakának simogatása és megveregetése.

Nyugodt hangon való szólongatása többet ér bármilyen más segítségnél. A leghatásosabb azonban kétségtelenül a nyugodt ülés. Helytelen, ha a lovas abban a hitben, hogy ezzel a ló hátulsó lábait tehermentesíti, előredől, hogy feladja ülésének biztos támaszát. A ló legkisebb megtorpanásakor ülésének nyugtalanságával és előre bukással jobban zavarja a lovat, mintha simulékonyan, meghúzott derékkal követné a mozgását. A lovas sohasem ülhet puhábban és kellemesebben a ló számára, mint amikor simulékonyan ül rajta. Ha hátradől, mereven ránehezedik a nyeregre, akkor még nincs meg az érzése a ló mozgásának követéséhez. Ilyen lovasok inkább tartózkodjanak fiatal lovak belovaglásától.

Lovam-Lovasok.Hu

Nyers ló