A lovak arckifejezéséről

Lássuk be: a lovak sokarcúak. Mint kiderült, e jószágok 17 különböző „pofát vághatnak” – tízzel kevesebbet, mint az ember, de eggyel többet, mint a kutya, és néggyel többet, mint a csimpánz.

Ennek megállapításához a Sussexi Egyetem kutatói felboncoltak egy lófejet, és azonosították a pofa izomzatát. A kutatás részeként a jószágok viselkedését is elemezték: 15 órányi felvételt néztek meg különböző fajtájú és korú lovakról, összesen 86 csődörről és kancáról. Végül az EquiFACS (Equine Facial Action Coding System) nevű eszközzel katalogizálták a szem, az ajak, az orrlyuk és az áll mozgását. A végeredmény, a mimikai térkép a különböző fajok között evolúciós párhuzamokat sejtet.

Lovam-Lovasok.Hu

A lovak arckifejezéséről

Jennifer Wathan, a tanulmány vezető szerzője szerint a ló és az ember némely arckifejezése meglepően hasonló. Ilyen például a szemöldök felhúzása, ami félelemre, meglepődésre vagy szomorúságra utal, az ajakszöglet hátrahúzása (mosoly) üdvözléskor, illetve behódoláskor, valamint a tágra nyílt szem, mely rémületet jelez.
Wathan szerint az új ismeretek birtokában többet megtudhatunk a fajok közötti kapcsolatokról. Az EquiFACS meg a hasonló eszközök „közös kódrendszert hoznak létre, amellyel objektíven hasonlíthatók össze az egyes fajok, még ha az arcuk formája eltérő is”.
Wathanék kutatása már most segíti az állatorvosok és a trénerek munkáját, mivel az egyes arckifejezések alapján könnyebb azonosítani a jószág hangulatát. „Nem sokat tudunk az állatok érzelmi életéről – ismeri be Wathan –, ezzel az eszközzel viszont kideríthetjük, hogyan fejezik ki az érzelmeiket.”

Forrás: National Geographic Magyarország