A ló színe

 A ló Színe.

A szőrének színét az határozza meg, hogy a bőre mennyi természetes festékanyagot (pigmentet) tartalmaz. A színeket a fedő- és hosszú szőrök, valamint a lábvégek szőrzetének elszíneződése adja.

A bőr színe az albínó (fehér) kivételével palaszürke, a fehér színű jegyek alatt pedig rózsaszín. A lovak szőrszínének esetében elkülöníthetők az alapszínek, illetve a kevert színek. Az alapszínek a következők: fehér, fekete, pej, sárga és fakó A kevert színek közé tartozik a deres  ilyenkor fehér szőrszálak vegyülnek valamilyen más színnel, illetve a tarka és a szürke. A ló színét nem minden esetben könnyű meghatározni. Ilyen esetekben az orrnyílások környéke, a végtagok színe, valamint a ló hosszú szőrzetének (sörény és farok) árnyalata adhat megfelelő támpontot.

A lovak színe változhat életkoruk előrehaladásával.

A szürke lovak például színes fedőszőrzettel születnek, majd később kivilágosodnak. Más színű lovak esetében is előfordul, hogy fehér szőrszálak jelennek meg testükön idősödésük folyamán. A fehér szőrszálak főként az orrlyukak környékén, a sörényben és a szemek felett jelennek meg. Ilyenkor tűzöttségről beszélünk

Lovam-Lovasok.Hu

valódi fehér színű ló (albínó) bőrében nincs festőanyag. Az ilyen ló fehéren születik, patája viaszsárga, szeme piros, ellenálló képessége csekély. Az ezüstfehér ló bőre és patája palaszürke. Ez a megőszült szürke ló színe.

Deres a ló, ha a fehér szőr már jóval több, de a színes még uralkodik. A deres télen sötétebb színű, mint nyáron. Idősebb korban a deres ló mind világosabb színű lesz, mert őszül. Van pej-, sárga-, fekete- vagy vasderes.