A ló színe

Lovak Színe.

A szőrének színét az határozza meg, hogy a bőre mennyi természetes festékanyagot (pigmentet) tartalmaz. A színeket a fedő- és hosszú szőrök, valamint a lábvégek szőrzetének elszíneződése adja.

A bőr színe az albínó (fehér) kivételével palaszürke, a fehér színű jegyek alatt pedig rózsaszín. A lovak szőrszínének esetében elkülöníthetők az alapszínek, illetve a kevert színek. Az alapszínek a következők: fehér, fekete, pej, sárga és fakó A kevert színek közé tartozik a deres  ilyenkor fehér szőrszálak vegyülnek valamilyen más színnel, illetve a tarka és a szürke. A ló színét nem minden esetben könnyű meghatározni. Ilyen esetekben az orrnyílások környéke, a végtagok színe, valamint a ló hosszú szőrzetének (sörény és farok) árnyalata adhat megfelelő támpontot. A lovak színe változhat életkoruk előrehaladásával. A szürke lovak például színes fedőszőrzettel születnek, majd később kivilágosodnak. Más színű lovak esetében is előfordul, hogy fehér szőrszálak jelennek meg testükön idősödésük folyamán. A fehér szőrszálak főként az orrlyukak környékén, a sörényben és a szemek felett jelennek meg. Ilyenkor tűzöttségről beszélünk

szin

valódi fehér színű ló (albínó) bőrében nincs festőanyag. Az ilyen ló fehéren születik, patája viaszsárga, szeme piros, ellenálló képessége csekély. Az ezüstfehér ló bőre és patája palaszürke. Ez a megőszült szürke ló színe.

Deres a ló, ha a fehér szőr már jóval több, de a színes még uralkodik. A deres télen sötétebb színű, mint nyáron. Idősebb korban a deres ló mind világosabb színű lesz, mert őszül. Van pej-, sárga-, fekete- vagy vasderes.


Zabla.hu Lovas Klub