A ló szeme és fogazata

A ló szeme

Lovam-Lovasok.Hu
A ló szeme

A ló szeme általában barna színű, és szemfehérje csak riadt állapotban látszik. Ritkán előfordulhat a világoskék szemszín is, ami általában világos színű lovakra jellemző, de előfordulhat sárga és pej egyedeknél is. A kék szemű ló szemfehérje mindig látszik (ezt hívják csókaszemnek).

Ritkán barna szemű egyedek is lehetnek csókaszeműek. Az albínó lovak pigmenthiányuk miatt vagy csókaszeműek, vagy piros színű a szemük. A szem színe nem befolyásolja a látás minőségét.

 

Lovam-Lovasok.Hu
Szemsérülés

“Szemsérülés”

Hevesebb vérmérsékletű lovaknál, de még a békésebbeknél is gyakoriak a kisebb-nagyobb traumás eredetű sérülések.

Ezek igen változatos helyeken tudnak előfordulni. A leggyakoribbak talán a lábsérülések és a fej képleteinek sérülése. A következő írásaimban néhány konkrét esetet fogok ezek közül bemutatni.

II.

Ennél az esetnél feltűnt a tulajnak, hogy napok óta könnyezik a ló szeme, a karámfához dörzsöli a fejét, és egy napja beduzzadt a szemhéj is. A vizsgálat során a szemhéjon sérülés nem volt látható, a kötőhártya kissé kipirult a szemzugban pedig közepes mennyiségű zöldes váladékot lehetett megfigyelni. Ezek alapján lehetett volna egyszerű kötőhártya-gyulladás is, de a szemgolyó vizsgálata során feltűnő volt a szaruhártya felületének egyenetlensége. A szemgolyó mélyebb struktúrái intaktnak tűntek. Ilyen eseteknél elengedhetetlen a szaruhártya megfestése, a sérülés mélységének megállapítására. A festés úgy történik, hogy speciális festéket juttatunk a szembe, mely a szaruhártya mélyebb rétegeit megfesti, a felületes régióról viszont könnyen lemosható.

 

Lovam-Lovasok.Hu
öblítés után a szaruhártya
III.

A képen jól látható, hogy az öblítés után a szaruhártya egy jelentős része megfestődött. A sérülés mélysége alapvetően befolyásolja a kezelési stratégiát. Mély sérüléseknél egyes szemkenőcsök használata (pl.: kortizon tartalmú készítmények) akár szem-perforációhoz is vezethetnek!

Az említett tünetek számos kóroktól származhatnak (idegen test, ütés, kémiai behatás, kóros helyeződésű szempilla stb.), melyeket a vizsgálat során ki kell zárni. Jelen esetben az intenzív kezelés 4. napján megszűnt a váladékozás és csökkent a könnyezés, a 14. napon pedig a szaruhártya már csak minimális területen festődött. Három héttel a kezelés kezdete után a szem tünetmentes lett.” (Dr. Talpag Bálint állatorvos)

 

A ló fogazata és életkora

A lovak eltérő számú fogakkal rendelkezhetnek, hiszen a kancáknak általában nem nő szemfoguk, és a farkasfog, amelyből két darab nőhet, rendellenes fogfejlődés következménye, mivel a farkasfog alapvetően a ragadozók sajátossága. A méneknek és a herélteknek összesen 40 darab fog található a szájában, melyek elölről hátrafelé haladva a következők: 12 metszőfog, 4 szemfog, 12 előzápfog és 12 zápfog. A metszőfogak a táplálék letépésére valók, míg a többi fog a rágást szolgálja. A kancáknál elvétve található szemfog, így 36 foguk van. A fogak általában 0,25 cm-t nőnek évente, és ugyanennyi kopik le belőlük.

Lovam-Lovasok.Hu