A ló méretei

A méretei -t sokféleképp megadhatjuk. A különböző testtájak az egyes egyedeknél igen nagy eltéréseket mutatnak, van azonban néhány lényeges méret, ami alapján reális képet kaphatunk az általunk megmérni kívánt lóról. A leggyakrabban használt méret a marmagasság, amit bottal vagy szalaggal mérhetünk.

A mar magasságának lemérésével adhatjuk meg legmegfelelőbben a ló tényleges magasságát, hiszen a marmagasság a lehajtott és felemelt fejű lónál is azonos, míg az ennél magasabban található testrészek (fej, nyak) helyzete szinte folyamatosan változik. Jó támpontot adhat a ló alkatának megadásához, ha megmérjük az övméretét. A ló lábának szerkezetéről akkor kaphatunk jó információt, ha megmérjük a szár-körméretét.

Az egyéb mérések általában a lovasfelszerelések kiválasztásához használatosak. A kantár kiválasztásához lemérhetjük a ló kétoldali szájszeglete közötti távolságot a tarkó felé, míg a zablák kiválasztásához a szájszegletek közötti távolságot a ló száján keresztül mérve határozzuk meg. A megfelelő lótakarók kiválasztásához a marbúbtól a farokrépáig mérjük meg a ló hosszát, a ló hátának ívét követve.

Lovam-Lovasok.Hu

Mérés szalaggal és bottal (Ló méretei)

Lovam-Lovasok.HuA ló méretei. A ló leggyakrabban használt testméretei: 1. marmagasság, 2. övméret, 3. szárkörméret, 4. Bielerpont-magasság, 5. törzshosszúság. 

A fajta mellett meghatározó a tartásmód és a táplálás is. A kisebb hátaslovak marmagassága 142–163 cm, testsúlyuk 380–550 kg. A nagyobb hátaslovak marmagassága 157–173 cm, testsúlyuk 500–600 kg. A még nehezebb kocsilovak marmagassága 163–183 cm, testsúlyuk 700–1000 kg.A ló méreteit sokféleképpen megadhatjuk. A különböző testtájak az egyes egyedeknél igen nagy eltéréseket mutatnak, van azonban néhány lényeges méret, ami alapján reális méretet kapunk a megmérendő lóról.

Marmagasság

A leggyakrabban használt méret a marmagasság, amit bottal vagy szalaggal mérhetünk. A mar (az állat hátán a lapocka fölött kidomborodó rész) magasságának lemérésével adhatjuk meg legmegfelelőbben a ló tényleges magasságát, hiszen a marmagasság a lehajtott és felemelt fejű lónál is ugyanakkora, míg az ennél magasabban található testrészek (fej, nyak) helyzete szinte folyamatosan változik. Fajtától függően 140 és 220 cm között lehet. A lovak magasságát angolszász országokban tenyérben és hüvelykben adják meg, a „tenyér” körülbelül a deciméternek felel meg. Pontos mérete 101,6 mm.

Mekkora zabla kell?