X

A kanca ellése

A ló vemhességi ideje 340 nap. A kanca ellése előtt 8-14 nappal előkészítjük a terepet, boxot a csikó fogadására.

Az istállóban megfelelő tágas és bő alommal ellátott tér álljon rendelkezésre, ahol a kanca egészen szabadon tudja megkezdeni a „szülést”. Jól jön, ha van ilyenkor a közelben egy lovász, aki az elléshez közelálló kancát folyamatosan figyelemmel kíséri, mert a lovak szeretnek éjjel elleni. Kanca ellése

Kanca ellése

Az előkészítő fájdalmak jelentkezésekor (melyek nyugtalankodásban, gyakori vizelésben, has felé való tekintgetésben horpaszok beesése, a fartő besüppedése, a csecsbimbók végén megjelenő sárgás színezetű viaszcseppekből állnak) jó, ha a patkóit leveszik és az erre a célra fenntartott helyre vezetik a lovat. Az ilyen jelek utáni következő 1-2 napban szoktak jönni a valódi vagy az úgynevezett tolófájások, amelyek közben a kanca többnyire fekve hozza világra a kiscsikót.

Az első, amit ez alakalommal látni lehet,

az a méhhüvelyből kitoluló magzatburok, amely a méh összehúzódásai, a hasfalak és a rekeszizom szorításai folytán felrepedt, és belőle a magzatvíz kifolyik. Majd megláthatjuk a csikó két mellső lábán fekvő fejét. A folytonos vagy megszakadó tolások közben egyre több része bukkan fel a kicsinek.  Mikor teljesen kint van már, az anya felugrik és a köldökzsinór emiatt elszakad. Ritán előfordul, hogy nem szakad el, ilyenkor roncsolni kell a köldökzsinórt majd elkötni.

A kancánál még lehetnek a kicsi születése után fájdalmak és a visszamaradt méhlepény néhány perc múlva teljesen eltávolodik.

Fontos, hogy meg győződjünk a méhlepény eltávolodásáról (1 órán belül). Ha nem történik meg az fertőzéseket okozhat, amely a kanca életébe is kerülhet. Ha a méhlepény nem távozik akkor állatorvost kell hívni. Az ikerellés a lovaknál nagyon ritka. Ikerellésnél gyakran előfordul, hogy az első csikó születése után órákig nem távozik el a méhlepény a második csikó születése miatt.

Az egész szülési folyamat tehát 10-15 perc alatt rendesen befejeződik, jó esetben.

Van olyan is, hogy a csikó burokban jön a világra. Ilyenkor, hogy meg ne fulladjon, a burkot azonnal ki kell szakítani.

Szülési rendellenességek a lónál nem igen fordulnak elő, de van rá ritka példa, ezért okosan teszi a tulajdonos, ha ilyen esetekben, amennyiben persze lehetséges állatorvoshoz fordul.

Videó:


Kérdésed van a témával kapcsolatban? Szeretnéd megosztani saját tapasztalataidat?

Csatlakozz lovas klubunkhoz.

Nyers ló hozzászoktatása a lovas súlyához